CTP za rok 2023 pronajalo v Česku přes 400 000 m² logistické plochy

Společnost CTP pokračuje ve výstavbě nových projektů v reakci na velmi nízkou míru obsazenosti a vysokou poptávku. Tyto dva faktory vedly k růstu nájemného v českých průmyslových prostorách, které podle společnosti Colliers v České republice za poslední tři roky prudce vzrostlo. Míra neobsazenosti v České republice zůstává pod 1,5 %, což umožňuje zrychlení tempa výstavby. V současné době se v celé zemi staví více než 1,5 milionu m2 nových průmyslových prostor, přičemž nájemné v nejlepších lokalitách v pražském regionu se pohybuje kolem 7,5 EUR za m2 měsíčně.

Navzdory některým předpovědím, že realitní trh letos ochladne, uzavřela společnost CTP v roce 2023 více než 10 nových nájemních smluv přesahujících 10 000 m2 se stávajícími i novými klienty po celé České republice. To podtrhuje skutečnost, že Česká republika zůstává v rámci regionu střední a východní Evropy klíčovou lokalitou pro výstavbu průmyslových nemovitostí, které i nadále představují atraktivní investici. Region střední a východní Evropy stále nabízí mnoho nevyužitých tržních příležitostí, jejichž hnací silou je nearshoring a růst elektronického obchodu, přičemž penetrace rychle dohání západoevropské trhy. Region má také kvalifikovanou pracovní sílu, propojené trhy a silné základy realitního sektoru. Kromě toho má region střední a východní Evropy silný potenciál růstu HDP, což je hnací silou domácí spotřeby. Očekává se, že český HDP vzroste v roce 2024 o 1,4 % a v roce 2025 o 3,0 %, zatímco evropský průměr se odhaduje na 1,3 %, resp. 1,7 %.

Největší transakcí byl pronájem skladu o rozloze téměř 54 000 m2 v CTParku Bor pro distributora IT. Podobně velkou plochu o rozloze téměř 53 000 m2 brzy obsadí společnost Inventec (Czech) v CTParku Blučina. Společnost, která vyvíjí a vyrábí elektrifikační technologie pro automobilový průmysl, obsadila 26 000 m2 v CTParku Ostrava Hrušov, zatímco CTPark Bor přivítá ve dvou budovách o celkové rozloze téměř 33 000 m2 společnost poskytující komplexní automatizované systémy pro omnichannel a balíkovou distribuci. Dopravní a logistická společnost Geis obsadila v CTParku Ostrava Poruba téměř 17 000 m2 a farmaceutická společnost ViaPharma přes 11 000 m2. Přes 16 000 m2 si pronajala logistická společnost v CTParku Žatec a 15 000 m2 obsadí Česká lékárna holding, která je součástí sítě lékáren Dr. Max. Výrobní společnost Kollmorgen se svým výzkumem a vývojem si pronajala 10 000 m2 v CTParku Modřice a poslední transakcí z letošního roku je pronájem téměř 10 000 m2 potravinářskou společností Foodish v CTParku Cerhovice.

Nové kontrakty jsou výsledkem dlouholetých zkušeností společnosti CTP v oblasti průmyslového developmentu s důrazem na udržitelnost a dlouhodobé vztahy s klienty. Budovy společnosti CTP se vyznačují standardizovaným designem, který je však možné flexibilně přizpůsobit potřebám klienta. Parky CTP jsou stavěny s vysokým důrazem na udržitelnost, která začíná používáním ekologických a recyklovaných materiálů při výstavbě. Střechy skladů CTP jsou vybaveny fotovoltaikou a prostory jsou vybaveny inteligentními technologiemi pro úsporu energie a vody. Díky komplexnímu přístupu k budování parků pomáhá společnost CTP klientům zefektivnit jejich provoz, snížit náklady a šetřit životní prostředí.

Jakub Kodr, vedoucí oddělení rozvoje obchodu společnosti CTP v České republice, řekl:

"V současné době je v České republice v provozu několik skladů: "Očekáváme, že trh průmyslových nemovitostí bude v příštím roce stabilně růst. Po období, kdy firmy provozující e-commerce řídily vysokou poptávku během pandemie COVID-19, nyní pozorujeme rozvoj nových trendů. Jedním z klíčových faktorů je nearshoring - decentralizace dodavatelských řetězců a přesun výroby blíže ke koncovým trhům -, který zvyšuje zájem výrobních a high-tech společností o tento typ prostor v našem regionu. Podobně představuje další nové tržní faktory vzestup elektromobility."

Zaujal Vás tento článek? Podívejte se na náš blog!

Zdroj: Property Forum