Fiege bude z Žatce distribuovat pneumatiky pro evropské automobilky

Průmyslový developer CTP pronajal 18.000 metrů čtverečních společnosti Fiege, evropskému poskytovateli logistických a přepravních služeb, v nové industriální budově o celkové rozloze 71.000 metrů čtverečních. Hala je v současné době ve výstavbě v CTParku Žatec.

Po stávajících pronájmech průmyslových prostor v Polsku a České republice jde o již třetí lokalitu společnosti Fiege v portfoliu CTP, přičemž celkový počet obsazených ploch ve všech parcích CTP dosáhne 59.000 m2. Od dubna 2024 bude nové regionální distribuční centrum v CTParku Žatec sloužit ke skladování pneumatik společnosti Nexen Tire Europe a jejich dodávkám do výrobních závodů automobilek po celé Evropě. Sklad musel být speciálně upraven pro skladování pneumatik v přepravních klecích. Fiege bude v CTParku Žatec poskytovat kompletní logistické služby pro společnost Nexen Tire Europe, která má v blízkosti svůj evropský výrobní závod.

Zmíněná nová dohoda reaguje na současný trend „nearshoringu“, kdy mnoho společností přibližuje výrobu svým zákazníkům a rozšiřuje své evropské výrobní kapacity, což přináší nárůst v oblasti dodavatelských řetězců. Proto společnost Fiege rozšířila spolupráci s jihokorejským výrobcem pneumatik Nexen Tire Europe a bude přepravovat pneumatiky z CTParku Žatec do výrobních závodů evropských automobilek, jako jsou Volkswagen, BMW, Audi a Škoda.

„Tento projekt v CTParku Žatec je klíčovým krokem v naší strategii posilování logistických operací v Evropě a je přímou odpovědí na rostoucí trend nearshoringu, kdy firmy přibližují výrobu ke svým hlavním trhům. Spolupráce s CTP a využití špičkových technologií v našem novém distribučním centru nám umožní poskytovat vysoce efektivní a udržitelné logistické služby. Jsme hrdí na to, že tímto krokem nejenže zvyšujeme hodnotu pro naše klienty a partnery, ale také aktivně přispíváme k rozvoji regionu a podporujeme lokální ekonomiku,“ vysvětluje David Peterka, head od business development ve společnosti Fiege.
„Spolupráce s Fiege v CTParku Žatec je již druhým společným projektem v České republice a již třetím v rámci Evropy, protože Fiege je v našich prostorech také v Polsku. Tato opětovná partnerství dokazují, jak efektivně dokážeme růst a rozvíjet se společně s našimi klienty. Vzájemné porozumění a schopnost reagovat na specifické potřeby Fiege nám umožňují poskytovat služby, které podporují jejich expanzi a zároveň posilují naši pozici na trhu,“ říká Jakub Kodr, jednatel a obchodní ředitel CTP v České republice.

V novém distribučním centru bude Fiege skladovat pneumatiky v transportních klecích, nikoliv klasicky v regálech. CTP díky zkušenostem a flexibilitě zajistila potřebné úpravy projektu, vzhledem k přísným požárním a bezpečnostním požadavkům, který vyžaduje tento typ skladování. Byly upraveny požární úseky a instalovány lepší sprinklerové hlavice (K360). Jak společnost CTP, tak společnost Fiege, která se ve své strategii zavázala k udržitelné logistice, usilují o vysokou úroveň udržitelnosti a energetické účinnosti, a proto se budova staví s cílem získat certifikát udržitelnosti BREEAM New Construction na úrovni Excellent.

„Spolupráce mezi společnostmi Fiege a CTP je příkladem efektivního propojení logistických potřeb a průmyslových možností, které jsou výsledkem pečlivého plánování a strategického poradenství ze strany Knight Frank. Naše úloha spočívala ve vytvoření mostu mezi specifickými potřebami společnosti Fiege pro Nexen Tire Europe a unikátním řešením možnosti skladování od developera CTP, přímo u výrobního závodu Nexen. Mám upřímnou radost z další transakce se společností Fiege, která i nadále posiluje svou pozici na českém trhu,“ doplňuje Markéta Vrbasová, ředitelka oddělení pronájmů průmyslových nemovitostí v Knight Frank Česká republika, která stála za rozšířením spolupráce.

CTPark Žatec leží v zavedené průmyslové zóně přibližně 30 kilometrů od německých hranic u dálnice D8 a v blízkosti dálnice D7 spojující Prahu s Chomutovem. Oblast se nachází mezi třemi okresy s přibližně 300.000 obyvateli v okruhu 30 km od parku, výhodou je kvalitní infrastruktura a podnikatelské pobídky podporované ze strany státu. CTPark Žatec nabízí budovy pro výrobu, logistiku, výzkum a vývoj a back-office. Kromě aktuálně budované haly ZA4, ve které zbývá 53.000 m2 volných prostor, jsou v CTParku k dispozici připravené prostory Shell & Core ve dvou dalších halách o rozloze čtyři a devět tisíc metrů čtverečních, které lze podle vyjádření developera přizpůsobit do šesti měsíců od podpisu smlouvy.

Zaujal Vás tento článek? Podívejte se na náš blog!

Zdroj: Systémy logistiky, Fiege